MUUTAMIA NEUVOJA MATON OSTAJALLE

Valitse luotettava mattoliike, joka tarjoaa matolle parhaan takuun. Mm. oikeus vaihtaa matto myöhemmin toiseen saman hintaiseen mattoon kertoo myyjän luotettavuudesta ja myytävän tuotteen laadusta paljon. Osta matto, josta todella pidät äläkä kenekään muun henkilön mielipidetä mukaillen. Vältä suuria alennusprosentteja tarjoavia liikkeitä.
Maton hintaa on silloin keinotekoisesti nostettu ja maton laatu vastaa jotakuinkin alennettua hintaa, jos sitäkään. Laatumattoja ei myydä koskaan -50% tai sitä suuremmilla alennuksilla. Laatumaton arvo säilyy aina!
PERSIALAISEN MATON SYNTY

Persiaa (Iran) on pidetty itämaisten mattojen kehtona. Matto on sekä fyysinen,
henkinen että esteettinen nautinto:
- fyysinen nautinto jalan astuessa matolle ja tuntiessa sen pinnan
- esteettinen nautinto silmän levätessä maton väreissä ja kuvioissa
- henkinen nautinto ajatellessa maton ikiaikaista tarinaa.


MATERIAALIT

Tärkeimmät materiaalit ovat villa, silkki ja puuvilla.
Villa on peräisin lampaasta, vuohesta tai kamelista.
Villan laatu vaihtelee paitsi elänlajin mukaan myös sen ruumiinosan mukaan,
mistä villa on peräisin.
Myös eläimen ikä ja keritsemisajankohta vaikuttavat villan laatuun.
Villaa ja silkkiä käytetään pääasiassa maton nukan solmimiseen ja puuvillaa taas käytetään yleensä loimilankojen materiaalina.
VÄRIT

Langat värjätään kasvi- tai eläinperäisillä väreillä ja mineraaleilla. Punaista väriainetta saadaan vesikirpuista, keltaista sahramista, mustaa rautaoksidista jne. Valkoinen ja harmaa taas ovat villan omia luonnollisia värejä.
TYÖVÄLINEET

Maton tekemiseen tarvitaan vain veistä, kampaa ja saksia sekä teline, johon loimilangat kiinnitetään.
MATON SYNTY

Ensin loimilangat kiinnitetään yleensä pystysuorassa olevaan seisovaan telineeseen. Paimentolaiset käyttävät myös vaaka-tasossa olevia telineitä.
Tämän jälkeen aletaan solmia maton nukkaa yksi vaakarivi kerrallaan. Jokainen nukkalanka solmitaan kahden loimilangan ympärille. Kun koko rivi solmuja on valmis, se kiinnitetään paikoilleen kahdella poikitttaisella loimilangalla. Tämän jälkeen tehdään uusi rivi solmuja jne. Solmuja on kahdenlaisia: turkkilainen solmu ja persialainen solmu.
AIHEET

Mattojen kieli on symboleja, kuvioita ja geometriaa. Antiikin aikana persialainen matto oli tärkein koriste ja taide-esine kuninkaallisissa salongeissa. Persialaiset matot ovat yksi avain koko Aasian alueen symboliseen kieleen. Esimerkiksi sypressi-puu mekitsee uskoa Jumalaan, leijona ilmaisee voittoa ja kunniaa, itkevä paju edustaa kärsimystä ja kuolemaa, elämän puu ikuista elämää...MAAKUNTA

Maton nimi kulkee aina kaupungin tai maakunnan mukaan. Persia (Iran) on maailman tärkein matontuottajamaa, katsottiinpa sitten solmittujen mattojen määrää tai mattojen laatua.

MATON PUHDISTUS

Matot pitää pitää mahdollisimman puhtaina eikä niitä saa sijoittaa kosteisiin tai likaisiin tiloihin, sillä kosteus ja koit voivat mattoja vahingoittaa. Matot puhdistetaan imuroimalla. Jos matto on hyvin likainen, matto voidaan piiskata nurjalta puolelta ennen imurointia. Silkkimatot kuivapestään mieluiten itämaisiin mattoihin erikoistuneessa liikkeessä. Villamatot voidaan pestä kylmällä vedellä ja tasokuivata.

MITÄ TEHDÄ LÄISKILLE?

- Muste: puhdistetaan maitoon kostutetulla harjalla, huuhdellaan haalealla, miedolla saippuavedellä.

- Kynsilakka: käytetään tavallista asetonia pipetin avulla. Parin minuutin kuluttua läiskä kuivataan puhtaalla valkoisella kankaalla

- Veri, muna ja hyytelö: imeytetään nesteylimäärä kankaaseen varoen levittämästä likaa ympäriinsä. Sitten läiskä pestään haaleaan veteen kostutetulla sienellä.

- Lapsen tai eläimen virtsa: voidaan kokeilla laimeaa valkoviinietikkaa ja sitten huuhdella läiskä hyvin.
Kotisivujen suunnittelu: St. Hurmos